top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

AYRAN

Ajran je piće za koje može da se kaže da je prirodni probiotik. Od vajkada se pije u centralnoj i bliskoistočnoj Aziji, tamo gde su ljudi oduvek gajili životinje koje daju mleko. I dan danas je vrlo popularan, naročito u Turskoj, ali i drugim arapskim i azijskim zemljama, pod različitim imenima. Osim kao ayran, poznat je i kao džale u Albaniji, do u Iranu (tamo se pio još u drevnoj Persiji), tan u Jermeniji, itd. U svakom slučaju, uvek se pije rashlađen (naročito leti) i posoljen. Vrlo je zdrav napitak. U nekim zemljama ovom napitku dodaju recimo, nanu ili med ili neku drugu namirnicu ili začin, već u skladu sa svojom tradicijom i ukusima tog podneblja.


Sastojci:

kiselo mleko (ne naš jogurt)

voda

so

Količina kiselog mleka i vode je pola-pola, koliko kiselog mleka toliko vode, a so se dodaje do 1%, između pola i 1 procenta od ukupne količine ajrana.

Priprema se tako što se u neku visoku posudu stavi kiselo mleko i voda, doda se so i onda se štapnim mikserom izmiksira da se napravi pena. Zatim se rashladi ili mu se dodaju kockice leda da može odmah da se dobije rashlađen napitak. Ako stoji neko vreme, pre pijenja ga treba promešati.




12 views0 comments

Comments


bottom of page